20180312✈阿聯酋杜拜|杜拜博物館.了解杜拜崛起史
杜拜博物館(Dubai Museum)位於杜拜河岸(Dubai Creek)、布料市集(Textile Souk)附近,旅行團必經點之一。入場費平,而且內容豐富。即使唔識/唔想睇英文說明,淨係睇佈景都值回票價。
前一晚準備由香港飛杜拜,因為有乘客no show(意指有乘客本應要上機,但無出現)。為安全起見,職員要先喺貨艙將佢地既寄艙行李搵返出黎,結果又係搞到delay,凌晨深夜十二點先到。
休息夠既時候已經烈日當空,於是全日行程就係去郵局買特別郵票、hea遊博物館同舊市集。
入館前先喺對面既一間小餐廳嗌個normal shawarma食下,6 dirhams(~HKD12)一條,配上一杯10 dirhams既木瓜汁就夠飽。不過如果係成年男士,應該只夠攝牙罅。
哩隻shawarma同喺埃及、以色列食過既有啲唔同,做法似乎比較簡單。
餅裡面只夾雞肉同酸奶醬,但已經好香好惹味。
杜拜博物館入口 |
博物館原本係一個城堡,叫Al Fahidi Fort,所以要去博物館,可以直接搭去Al Fahidi Metro Station。城堡喺成個杜拜屬於最古老既建築物,喺以往具有軍事作用。
因為杜拜小國位於波斯灣旁,以前喺海事方面既防守同樣重要。
城堡曾經有用作監獄、製造兵器。後來阿聯酋成立,就改建為博物館。
傳統阿拉伯咖啡壺,1 dirham銀仔上的圖案 |
一入去就見到售票處同一大堆陸客,相信哩個博物館對旅行團黎講都係必遊。
位置靠近市中心、入場費超平、即使大媽們唔多識睇英文,都有栩栩如生既展品睇。
可以將一班團友放低,唔係淨係去行old souk(舊市集)、大商場、高樓大廈,不失為一個唔會太悶既歷史文化景點。
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只需3 dirhams,約hkd 6,內容同設計都無渣流攤,實在抵到爛。 |
一開始係類似開放博物館既部分,睇傳統阿拉伯建築。
傳統廚房 |
傳統睡房 |
頂部設計可以將風引入室內,不過冬天就不宜久留。 |
圍喺腰部樂器,隨擺動而發出聲音 |
戶外展出 以前用作來往新舊城區船隻 |
喺兵器區發現一間賣立體皮藝品既紀念品舖,三位菲籍員工話哩樣技術擁有專利權。
老實講我覺得幾特別,佢地話出面買唔到嫁,有時間可以睇下。
突出部分係硬既,店員大概解釋佢地係用一個模黎整,不過我都唔多明點解啲皮可以整到咁。 |
七隻駱駝代表七個酋長國,第一隻首領Abu Dhabi 阿布札比,第二隻代表Dubai 杜拜。 |
連相框的確精緻,賣一百多dirhams |
間舖名為creative leather art,個人認為比起一街都係既紀念品更特別,不過我搵唔到佢地既官網。
行完地面層,博物館重頭戲係地下展館,將杜拜小國掘起歷史由1950年開始講起。
阿聯酋係七個酋長國組成,其中最出名、被認為穆斯林教之中最開放既當然係杜拜。
甚至可能有唔少人聽過杜拜哩個名,多過阿聯酋(全名為:阿拉伯聯合酋長國)。
亦因為中東地方予人感覺係石油大國,大家好容易誤會杜拜單靠買賣石油就咁有錢,闖出今日名堂同地位。
實際上,阿聯酋之中,佔地最多、石油量輸出最多既酋長國係阿布札比。
杜拜一開始只係漁業小國,單靠貿易。1960年後開始發現、買賣石油,不過石油量唔多,發展單一亦會令國家走入死胡同,所以真正支持經濟既係房地產、旅遊等等其他產業。
2017年4月 哈里發塔 |
就喺哈里發塔興建期間,杜拜遇上經濟危機,資金不足,整個工程要喊停。
但杜拜酋長堅持繼續,唯有向阿布札比酋長借錢。
於是,原本座塔應該叫「杜拜塔」,改以阿布札比酋長個名「哈里發」命名。
今日哈里發塔能夠成為全球最高大廈、杜拜地標,阿布札比功不可沒。
所以到底邊個先係真正有錢?可想而知。
傳統阿拉伯人喜好之一:抽水煙 |
阿聯酋成立之前,杜拜並無正式學校。「老師」叫Mutawa,喺Katateeb教授年青人經文、知識,屬於導人向善既角色,非常受人敬重。 |
杜拜作為沙漠與綠洲間既地方,生物會有特別習性。日頭天氣太熱,沙漠生物傾向夜行。
詳細留待各位探訪。
咁到底初期杜拜係做咩既呢?
地理位置鄰近波斯灣,最初都係漁業、採珠業。
傳統採珠人只會用夾夾住鼻、腳上綁繩,就潛到水底。
傳統開蠔用具 |
傳統採珠人 |
採珠、量度用具,最底三個兜用作篩選珍珠大細 |
雖然阿拉伯婦人主內,但仍然會幫忙做買賣漁業生意 |
行完一個個區,最後又係紀念品時間,哩間只屬普通。
杜拜博物館內容豐富,當日我大概行左兩個鐘左右。
如果對哩個奇異沙漠小國既歷史、文化等等有興趣,不妨一訪。
附近亦有唔少景點,可以安排做同一日行程。
杜拜博物館(Traditional Architecture Museum)
地址:Al Fahidi St, Bur Dubai
Opp. Grand Mosque
交通:地鐵最易搭,Al Fahidi 地鐵站比較近
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